streda 15. apríla 2020

Životopisy členov KPM Trenčín - Ing. arch. Štefan Androvič

Na našom blogu som založil nový seriál článkov s názvom "Životopisy členov KPM Trenčín". Ako prvého Vám predstavím jedného zo zakladajúcich členov KPM Trenčín a to Ing. Arch. Štefana Androviča
Ing. arch. Štefan Androvič
1930 - 2012


Známy trenčiansky architekt-projektant, ktorý je aj pamätníkom a znalcom dejín a histórie Trenčína, skautingu a hlavne, čo nás najviac zaujíma, vojenstva a letectva. Bol autorom mnohých publikácií, ktoré sa v tejto oblasti týkali trenčianskeho regiónu. Ten bol dejiskom mnohých udalostí, ktoré dotvárali obraz vývoja letectva na Slovensku.
Zaoberal sa dejinami letectva v Trenčíne od prvého letu balónom nad mestom v roku 1903, rozoberá prílet a letecké umenie Andreja Kvasza, aviatika slovenského pôvodu v máji 1914. Popisuje vznik organizovanej leteckej činnosti po I. svetovej vojne, vznik Masarykovej leteckej ligy (MLL) a počiatky budovania vojenského letiska v Trenčianskych Biskupiciach v roku 1936. Popisuje činnosť nových vojenských útvarov letectva v Trenčíne tesne pred vypuknutím II. svetovej vojny, v jej priebehu i počas SNP. Spomína úlety letcov a mechanikov z Biskupického letiska na už oslobodené územia.
Ďalšou kapitolou jeho prác je obnova leteckého života v povojnových časoch, činnosť bezmotorového lietania, začiatky práce modelárskych krúžkov mládeže, vznik Zväzarmu i modelárskeho klubu, na ktorého činnosti sa podieľal.
Bol spoluzakladateľom nášho Klubu plastikových modelárov, ktorý vznikol v roku 1975 pri  ZO Zväzarmu LOT Trenčín. Spolu s Jurajom Rajnincom sa zaoberali zhromažďovaním a štúdiom archívnych dokumentov o zostrelených lietadlách a ich posádkach nad územím Slovenska a Moravy počas II. svetovej vojny. Na činnosti KPM Trenčín sa veľmi aktívne podieľal, hlavne pri organizovaní výstavy k 35. výročiu  SNP, ktorá bola usporiadaná v spolupráci s Trenčianskym múzeom pod názvom „Letci a SNP“. Možno povedať, že do tej doby to bola v celoslovenskom meradle najväčšia amatérsky organizovaná výstava zasvätená problematike odboja čsl. letcov a účasti letectva v SNP. Tým táto akcia ďaleko presiahla miestny a okresný význam. Činnosť klubu sa tak orientovala do sféry leteckej histórie a dokumentaristiky, ktorá bola už veľmi blízka náplni a práci niekdajšej „Čsl. letecko-historickej spoločnosti“.
         Jeho modelárska a hlavne publikačná činnosť zanecháva nezmazateľnú stopu v oblasti, ktorá je nám blízka. 


Text: Oliver Chalas, Karol Hašík

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára